top of page

טיפול ביופידבק – דרך המלך אל התת מודע

מאת: יוסי ארנרייך

פסיכולוג חינוכי ומטפל בביופידבק ונוירופידבק

בשעת אחר הצהריים, נקש נער צעיר על דלת חדר העבודה שלי. מייד לאחר היכנסו פתח בשאלה: "אמרו לי שיש תת-מודע ושאתה יכול להראות לי איך הוא עובד. אתה יכול עכשיו?". זו היתה הפגישה הראשונה שלנו. נוסח הבקשה אף הוא היה חריג. מעטים בני הנוער שיאמרו זאת בתחילת הפגישה. אף שטרם הכרתי אותו ועמדתי על המניעים לשאלתו, משהו בכנות ובתמימות של הבקשה שלו הניעו אותי להשיב בחיוב. הצעתי לו להתיישב קרוב למחשב והתחלתי לחבר אותו לחישנים ואלקטרודות שונות שהיו מחוברות בקצה האחר שלהן אל המחשב. לאחר מכן ביקשתי ממנו שיחשוב על מה שמביא אותו אלי ולאחר מכן על משהו שהוא אוהב לעשות. הנער מילא אחר בקשתי ולאחר מספר דקות צפינו יחד ברישומים על מסך  המחשב. "אני לא מאמין זה באמת קולט כל מה שקורה אצלי?!" הוא אמר. מכאן יכולתי לפתוח בהסבר על התת-מודע והנוכחות שלו בחייו.

הביופידבק היא טכניקה טיפולית בה המחשב משמש כמראה של הפעילות הפיזיולוגית של המטופל. המטופל יושב מול המחשב כשהוא מחובר לאלקטרודות שונות המודדות את קצב הנשימה שלו, רמת המוליכות של העור, מידת החמצון בדם, טמפרטורת הגוף או מתח השרירים. מדדים אלו מתארים את המצב הנפשי של המטופל. שינוי בהם מצביע על כך שהמטופל במתח/לחץ או לחילופין נינוח ושלו. האפשרות של המטופל והמטפל לראות כיצד מגיב הגוף של המטופל מספרת לשניהם משהו על החלקים הלא מודעים שלו.

היכולת לראות מה קורה לנו מאפשרת לנו ללמוד גם כיצד לשנות זאת. תוכנות הביופידבק מספקות משוב חזותי (משחק, אנימציה) או שמיעתי (מוזיקה) כאשר משהו משתנה בגוף. בטיפול ביופידבק המטפל מנחה את המטופל בתרגילים שונים על מנת להכיר כיצד הם משנים את הפיזיולוגיה שלו. כך המטופל מתרגל שיטות הרפיה שונות והמחשב מראה כיצד גופו מגיב לתרגילים השונים.

באמצעות טכניקת הביופידבק לומד המטופל לשלוט בגופו. כחלק מן הטיפול המטופל לומד לזהות מצבים שונים של גופו מבלי שהוא נדרש למכשיר ביופידבק. הוא מסוגל בתום הטיפול להביא את עצמו למצב של הרפיה ורוגע במהירות רבה, להחליש והעלים חרדות, לשכך כעסים ולהזמין רגשות חיוביים.

הטיפול בביופידבק מתאים לטווח רחב של גילאים החל מגיל חמש ומעלה. ילדים והוריהם, מתבגרים ומבוגרים לומדים בדרך מהבנה ומשחקית כיצד לנהל את רגשותיהם. הביופידבק נחשב כטיפול יעיל בהפרעת קשב על ידי איגוד רופאי הילדים האמריקאי וכטיפול מומלץ בהפרעות חרדה, שליטה בכעסים, יתר לחץ דם, מיגרנות, ותסמונת המעי הרגיז.

 

מקרה לדוגמא  

נ' בן עשר הופנה לטיפולי בגלל בעיות משמעת בבית הספר. הוא היה מתפרץ ללא סיבה על מורים וחבריו לכיתה. למרות זאת נ' נחשב לילד חברותי. מרבית בני כיתתו היו איתו כבר מהגן והכירו את ההתפרצויות שלו. לאורך השנים התנהגותו זו לא פגעה בקשריו החברתיים. אך לאחרונה, החלו חברים להתרחק ממנו ונ' נותר פגוע. בפגישה הראשונה הגיעה נ' עם אימו. היא ציינה כי פעמים רבות כאשר היא שואלת אותו מדוע הוא כועס, נ' משיב (בכעס): "אני לא כועס. מי אמר לך שאני כועס". נ' שהיה רגוע עד אותה עת בפגישה הדגים לי כיצד זה קורה. הוא הרים את קולו ספק צועק ספק מתחנן להבנה: "אבל אני באמת לא כועס.".

בפגישות הראשונות עם נ' למדנו להכיר מה קורה לו כאשר הוא כועס. חיברתי את נ' למכשיר הביופידבק והדגמתי לו כיצד הגוף שלו מגיב במצבים שונים. נ' היה מופתע לגלות שניתן לדעת מה קורה אצלו בגוף. הוא גילה סקרנות רבה והתעניין כיצד המכשירים עובדים. בהמשך ביקשתי ממנו לחשוב על הפעם האחרונה שהוא התפרץ בבית הספר ולתאר לי אותה בפירוט. נ' היה מחובר באותה השעה למכשיר הביופידבק. כשסיים את הסיפור סקרנו יחד את הגרף על מסך המחשב ונ' אמר פתאום: "וואי, אני רואה את הכעס שלי.".

בפגישות הבאות למד נ' באמצעות מכשיר הביופידבק לזהות את הכעס בגופו וכיצד לשלט בו. האימון במכשיר הביופידבק לימד אותו כיצד להפוך כעס לשלווה. נ' תרגל בבית טכניקות שונות לשליטה בכעסים והגיע בכל פעם למפגש כדי להראות לי כיצד הוא מתקדם. מפגישה לפגישה הוא הצליח לגבור על המחשב ולעבור ממצב של כעס לשלווה. נ' החל להשתמש בטכניקות שלמד בבית ובבית הספר. חבריו משכבר חידשו את קשריהם איתו והוא הרגיש שוב נוח בחברתם.

 

סיכום

טיפול בביופידבק נחשב כטיפול ידידותי למשתמש ומתאים לילדים ולמבוגרים כאחד. הטיפול בביופידבק יעיל הן בבעיות התנהגות וחרדות והן בבעיות רפואיות כגון לחץ דם ומגרנות. באמצעות הטיפול רוכש המטופל הכרות טובה יותר עם גופו וכתוצאה לומד לשלוט בהתנהגותו. הלמידה המתרחשת במהלך טיפול ביופידבק תלווה את המטופל לאורך שנים. תחושת ההצלחה כתוצאה מן הטיפול גדולה. ילדים ומבוגרים נהנים מהמשחקיות והקלות בה מושגת השליטה על גופם לבריאות טובה יותר.

bottom of page