
עצות להתמודדות עם החזרה לבית הספר מחופשת הקיץ
מאת: Dr. Ted Feinberg & Katherine C. Cowan
תורגם על ידי דר' אפרת בן, שפ"ח מעלה אדומים.
התחלת שנת הלימודים ברגל ימין יכולה להשפיע על הגישה, הביטחון והתפקוד של הילד בתחומים החברתיים והלימודיים. המעבר מאוגוסט לספטמבר עלול להיות קשה הן לילדים והן להורים. גם ילדים שמתלהבים לחזור לכיתה צריכים להסתגל לרמות גבוהות יותר של פעילות, מסגרת חדשה ולחלק מהם גם ללחצים הקשורים לחיי בי"ס.
אומנם ההסתגלות תלויה בילד, אך ההורים יכולים לעזור לו (ולשאר המשפחה) להתמודד עם הקצב המהיר של שנת הלימודים דרך תכנון, מציאותיות ושמירה על גישה חיובית. להלן מספר עצות שיכולות להקל על המעבר ולאפשר חוויה בית-ספרית חיובית:
לפני שחוזרים ללימודים
בריאות פיזית ונפשית טובה: כדאי לוודא שהילד במצב בריאותי פיזי ונפשי טוב. יש לתאם בדיקות עם הרופא ורופא שיניים. כדאי להעלות כל עניין או דאגה סביב ההתפתחות הרגשית ופסיכולוגית עם רופא הילדים. הרופא יוכל לאבחן אם דאגות אלו שייכות להתפתחות נורמטיבית ומתאימה או אם נדרשות בדיקות נוספות. הילד יפיק יותר אם תוכלו לזהות ולהתחיל לטפל בעניין לפני שהשנה מתחילה. בי"ס מעריך את מאמצי ההורים לטפל בבעיות ברגע שהם אובחנו.
מעבר על כל המידע: יש לעבור על כל החומר שבי"ס שלח מיד כשהוא מגיע. בחומר זה יש מידע חשוב לגבי מחנך הילד, מספר חדר של הכיתה, הציוד הנדרש, רישום לפעילויות אחה"צ כולל ספורט, לו"ז של שנה"ל, טפסים של הצהרת בריאות, יצירת קשר במקרי חירום והזדמנות להתנדב.
סימון היומן: יש לסמן תאריכים חשובים ביומן, במיוחד ערבי הורים. הארגון חשוב במיוחד אם יש לך ילדים ביותר מבי"ס אחד ותצטרך לברר התחייבויות שונות. ניתן לסדר בייביסיטר כבר מעכשיו, אם צריך.
צילום: יש לצלם את כל הטפסים בענייני בריאות ומקרי חירום לתיק אישי. טפסי בריאות בד"כ בתוקף יותר משנה וניתן להשתמש בהם שוב למסגרות קיץ, פעילויות אחה"צ ושנה"ל הבאה.
קניית ציוד ממוקדת: כדאי לנסות לקנות את הציוד מוקדם ככל אפשר ולמלא את התיקים שבוע עד שבועיים לפני תחילת הלימודים. ילדים גדולים יכולים לעזור עם זה, אך כדאי לוודא שיש להם רשימה שניתן לעבור עליה. יש מחנכים שדורשים ציוד ספציפי, אז מומלץ לשמור את הקבלות במקרה שנדרש להחזיר את הציוד לאחר מכן.
קביעה מחדש של שגרת שעות השינה והאכילה: יש לתכנן לקבוע מחדש את שיגרת השינה וארוחות (במיוחד ארוחת בוקר) לפחות שבוע אחד לפני ששנה"ל מתחילה. כדאי להכין את הילד למעבר זה דרך שיחה בנושא היתרונות של שגרת לימודים ואיך למנוע עייפות יתר או להיות מוצף מעבודות ומפעילויות בי"ס. כדאי לחזור לקריאה לפני השינה ומטלות בבית ע"י הילד אם הייתה הפסקה במהלך הקיץ.
כיבוי הטלוויזיה: כדאי לעודד את הילד לשחק במשחקים שקטים כמו פאזלים, קלפים, צביעה וקריאה כפעילויות בוקר במקום לצפות בטלוויזיה. זה יעזור לילד במעבר לתהליך הלמידה ושגרת בי"ס. אם אפשר, יש לשמר את השגרה הזו במהלך שנה"ל. צפייה בטלוויזיה מסיחה את הילדים והילד שלך יגיע לבי"ס יותר מוכן ללמידה כל בוקר אם הוא יהיה עסוק בפעילויות שמפעילות חשיבה.
ביקור בבי"ס עם הילד: אם הילד צעיר או הולך לבי"ס חדש, כדאי לבקר בבי"ס איתו. תכירו את המחנכת, תמצאו את הכיתה, את החדרים של השיעורים המקצועיים וכו'. זאת על מנת להפחית את החרדות של לפני בי"ס וגם כדי לאפשר לילד לשאול שאלות לגבי המסגרת החדשה. כדאי להתקשר מראש כדי לוודא שהמורים יהיו זמינים לפגוש את הילד.
הפחתת הסיבוכים סביב ביגוד: כדאי לקנות רק מה שנחוץ. מבחינת מזג איור, בגדי קיץ בד"כ מתאימים לתקופה הראשונה של שנה"ל. לוודא שיש לילד לפחות זוג אחד של נעלים חזקות. יש לוודא עם בי"ס האם יש תקנון בעניין הביגוד.
סידור ופינוי מקום קבוע בבית להכנת שעורים: ילדים גדולים מסוגלים להכין שע"ב בחדר שינה או במקום שקט בבית. ילדים צעירים צריכים מקום בחדר משותף בבית או במטבח כדי להקל על ההורים להשגיח ולעודד.
בחירת מקום לשמירת תיקים ותיקי אוכל: כדאי לבחור מקום לשים בו את חפצי בי"ס ומקום לשים הודעות חשובות ומידע שנשלח הביתה מבי"ס. יש להסביר לילדים, כולל ילדים צעירים, שזה באחריותם לרוקן את התיק בכל יום.
הקפאת כמה ארוחות ערב פשוטות: זה מאוד מקל כשארוחת הערב כבר מוכנה. הכנתה עלולה להוסיף למתחים של השבוע הראשון של הלימודים.
שבוע הראשון של הלימודים
פינוי לוח הזמנים: עד כמה שאפשר, כדאי לדחות נסיעות מטעם עבודה, ישיבות הקשורה להתנדבות ופרויקטים נוספים. כדאי להיות פנויים לעזור לילד להסתגל לשגרת הלימודים ולהתגבר על הבהלה והחרדה שמלווים את החוויה של תחילת שנה"ל אצל הרבה ילדים.
הכנת ארוחת צהריים ערב לפני: על הילדים הגדולים לעזור או להכין לבד. ניתן לתת להם לבחור לקנות ארוחת צהריים אם הם רוצים וזה מתאפשר כספית.
סידור שעון מעורר: יש לבקש מילדים גדולים לסדר את שעון המעורר שלהם. כדאי לשבח אותם כשהם עומדים בזמנים של הבוקר.
השארת זמן מרווח: כדאי לדאוג שיש לילד מספיק זמן להתעורר, לאכול ארוחת בוקר ולהגיע לבי"ס. לילדים צעירים שנוסעים בהסעה, ניתן להדביק לחולצה או לתיק פתק עם המידע הנחוץ, כולל שם המורה, מספר אוטובוס ומספר טלפון של הורים.
בשעות אחה"צ: כדאי לעבור עם הילד מה לעשות אם הוא יחזור הביתה לפניך. לרדת לפרטי פרטים, במיוחד עם ילדים צעירים. להכניס פתק לתיק עם השם והמספר של שכן שבבית בשעות אלו וגם מספר בו ניתן להשיג אותך. אם טרם עשיתם זאת, כדאי להפגיש את הילד עם השכנים הרשומים בפתק כדי לחזק את הקשר.
מעבר על ספרי הלימוד של הילד: לשוחח על מה הילד עומד ללמוד השנה. לשתף את ההתלהבות שלך במקצועות אלו ואת הביטחון שלך ביכולת של הילד לשלוט בחומר. לחזק את התהליך הטבעי של הלמידה במהלך השנה. מיומנויות למידה דורשות זמן ושינון. לעודד את הילד להיות סבלן, קשוב וחיובי.
שליחת פתק קצר למחנך: להודיע למחנכים שאתה מעוניין לקבל עדכונים שוטפים לגבי מה ואיך הילד לומד. חשוב ללכת לערב הורים ולהציג את עצמך למורים. לברר איך הם מעדיפים לתקשר אתך, כגון פתקים, מיילים, שיחות טלפון. לשדר רצון אמיתי להיות שותף מלא עם מורי הילד כדי לתרום לחוויה הלימודית.
הכרת כללי צוות בי"ס: לעשות מאמץ ללמוד מי בבי"ס ובעיר יכול להיות משאב לך ולילד. תכיר את התפקידים שלהם ואיך לפנות אליהם במקרה הצורך. זה יכול להיות המנהל והמזכירה; פסיכולוג בי"ס, יועצת ועו"ס מהרווחה; מורת שילוב, קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק; רכז צהרון.
להתגבר על חרדות
שידור אכפתיות לילד: אם הילד לחוץ לגבי בי"ס, ניתן להכניס פתקים אישיים בשקית אוכל או בתיק וכך לחזק את היכולת שלו להתמודד. ילדים סופגים את הלחץ של הורים, אז עליך להדגים אופטימיות ובטחון בשביל הילד. ליידע את הילד שזה טבעי להיות לחוץ כל פעם כשמתחילים משהו חדש והוא ירגיש בסדר אחרי שהוא מכיר את התלמידים בכיתה, המחנכת ושגרת בי"ס.
לא להגיב באופן מוגזם: אם הימים הראשונים לא עוברים חלק, לא להתרגש. ילדים צעירים עלולים לחוות קשיי פרידה או ביישנות בהתחלה, אבל המורים מוכשרים בלעזור להם להסתגל. כדאי להזכיר לילד שאתם אוהבים אותו וחושבים עליו במהלך היום ושתחזרו בסוף יום הלימודים.
להישאר רגוע וחיובי: להכיר בחוויה שלילית משנה קודמת. ילדים שעברו חוויה קשה לימודית או חברתית או שהציקו להם עלולים להיות יותר מפוחדים או פחות רוצים לחזור לבי"ס. אם טרם עשית זאת, יש לשתף את דאגת הילד עם צוות בי"ס ולוודא שהבעיה טופלה. להסביר לילד שאתה ובי"ס עובדים ביחד כדי למנוע שהבעיה תחזור על עצמה בשנה הקרובה.
חיזוק יכולת הילד להתמודד: לתת לילד מספר אסטרטגיות כדי להתמודד עם מצב קשה לבד. יחד עם זאת, לעודד אותו לשתף אותך והמורה אם הבעיה ממשיכה. לשמור על קווי תקשורת פתוחים עם בי"ס.
תיאום מפגשים חברתיים בשעות אחה"צ: לנסות להפגיש את הילד עם כמה בני כיתתו לפני תחילת השנה ובמהלך השבועות הראשונים של שנה"ל כדי לעזור לילד לבנות ולחזק יחסים חיובים איתם.
תיכנון התנדבות בכיתה: אם אפשר, כדאי לתכנן להתנדב בכיתה מידי פעם במהלך השנה. פעילות זאת עוזרת לילד להבין שבי"ס וחיי משפחה קשורים ושאכפת להורים מחוויה הלימודית. נוכחות הורית בכיתה היא דרך טובה לפתח קשר חיובי עם המחנכת ובני הכיתה ולהכיר אישית את אווירת הכיתה והשגרה. רוב המורים מברכים על עזרה נקודתית מהורים, גם אם אי אפשר להתנדב באופן קבוע.
פעילות אחה"צ
כדאי לחפש איכות ולא כמות. הילד יפיק הכי הרבה מפעילות אחת או שתיים שהם כיפיים, מחזקים התפתחות חברתית ומלמדים מיומנויות חדשות. מספר רב של פעילויות והתחייבויות מלחיץ, במיוחד לילדים צעירים, ועלול לפגוע ביכולתם להתרכז בלימודים. כשבוחנים פעילויות אחה"צ, יש לשקול לוז המשפחה ורמת האנרגיות שלך. קשה להורה לנהל מספר פעילויות לכל ילד, במיוחד אם יש חפיפה בין השעות והמיקומים שונים.
לבחור פעילויות שניתן לחלק את הנהיגה עם הורה אחר. גם אם אתה יכול לנהוג רוב הפעמים, עדיף שיהיה גיבוי. בחירת פעילויות במבנה בי"ס יפחית את הצורך בנהיגה.
לברר מול בי"ס או המחנכת באיזה ימים יהיו יותר שע"ב או ימים ללמוד למבחנים ולתאם את פעילות אחה"צ בהתאם.
אם הילד שלך אינו מעוניין בפעילות קבועה ומובנית, כדאי לשקול אופציות אחרות שגם בונים עניין ומיומנויות חברה. לדוגמה, לברר בספריה לגבי פעילות קריאה חודשית, אם המתנ"ס מציע פעילות שיכולים להשתתף בה מידי פעם בלי רישום מסודר ולדבר עם הורים אחרים ולתאם מפגשים אחה"צ עם הילדים שלהם.
כשבעיות עולות
ההמלצות האלו יכולות לתרום לחוויה בית-ספרית חיובית ופורייה לרוב ילדים. בכל זאת, יש ילדים שיביעו התנגדות קשה או פחד מבי"ס או שיתמודדו עם קשיי למידה או פסיכולוגיים.
אם נראה לך שהקשיים של הילד שלך קיצוניים בטבעם או ממשיכים לתקופה ארוכה, כדאי ליצור קשר עם בי"ס בכדי לבקש פגישה עם מורי הילד, היועצת והפסיכולוג. הם יציעו תמיכה ישירה או עקיפה שתוכל לאתר ולהפחית את הקשיים. הם גם יכולים להציע משאבים בבי"ס ובקהילה כדי לטפל בבעיה.
ילדים יכולים להתנהג בדרכים שונות ועדיף לא לפרש אותם בכיוון שלילי. במרבית המקרים, זמן ומספר התערבויות פשוטות יכולים לפתור את הבעיה. רוב הילדים מראים חוסן, ועם התמיכה ועידוד שלך, יפרחו במהלך שנות חייהם בבי"ס.
שאלות?
ניתן ליצור קשר עם בי"ס שבו הילד נרשם. גם ניתן ליצור קשר עם שירות הפסיכולוגי החינוכי (שפ"ח) מ"א ולבקש שיחה עם הפסיכולוג שעובד בבי"ס של הילד: 02-5421332